Opis

Borsuk

Borsuk to nocny drapieżnik z rodziny łasicowatych. Charakterystyczne dla tego zwierzęcia jest czarno-białe futro, długi pysk, krępy tułów i krótkie, krępe nogi.

Borsuki żyją na pagórkowatych terenach leśnych w Europie. Żywią się dżdżownicami, owadami, gryzowaniami, a także zbożami i jagodami.

Prowadzą życie nocne. W dzień spędzają w norach, które kopią swymi mocnymi łapami, tworząc rozległe, skomplikowane konstrukcje, z których mogą korzystać kolejne pokolenia. Tam też zapadają w sen zimowy.

Ciekawostka

Pomimo krótkich nóg borsuki mogą na krótkich dystansach osiągnąć prędkość do 30 km/g.

Występowanie

cały świat

Chcesz stworzyć w zaciszu swojego pokoju własne zoo? Teraz dzięki serii figurek Schleich jest to możliwe.
Mali miłośnicy zwierząt mogą stworzyć własne ogrody zoologiczne, w których umieszczą okazy zwierząt z całego świata.

Informacje dodatkowe

Bohater lub marka

Dla kogo

Uniwersalne